Няколко държави затягат covid-мерките в опит да смекчат удара от третата вълна

...
Няколко държави затягат covid-мерките в опит да смекчат удара от третата вълна
Коментари Харесай

Затягат covid-мерките във Франция, Полша и Белгия

Няколко страни стягат covid-мерките в опит да смекчат удара от третата вълна от пандемията. Нови ограничения влязоха в действие от среднощ в 16 департамента във Франция , в това число и в столицата Париж. Социалната изолираност ще работи минимум четири седмици.

Хората ще имат право да излизат без ограничаване във времето, само че в границите на до 10 км от вкъщи и с препоръка. Остават отворени учебните заведения, магазините, в които се продават артикули от първа нужда, книжарниците и музикалните магазини. Университетите не престават да работят при актуалните условия. Спортните занимания в границите на учебния развой ще се организират. Извънучебните спортни занимания са позволени навън. Местата за поклонение остават отворени съгласно съществуващите все още ограничения.

Забранени са пътувания сред районите, като се изключи случаите, когато има налице императивни аргументи или по професионални аргументи. Барове, кафенета, заведения за хранене, както и културните институции (музеи, кина, театри, изложбени зали) остават затворени. 

Работата от разстояние следва да бъде принцип за всички компании, предприятия и администрации, които могат да я ползват. Важи правилото за четири дни работа от разстояние и един ден присъствен. Вечерният час за цялата територия на страната е изместен с един час обратно и ще стартира в 19:00 часа. При потребност от подпомагане българските жители могат да се свържат с Посолството на България в Париж. 

Полша също е блокирана от през днешния ден за интервал от три седмици. Няма да работят обектите, свързани с просвета, отдих и спорт. В комерсиалните центрове ще работят единствено магазините за хранителни артикули и аптеките, а заведенията ще вършат само доставки по домовете. Няма забрани за напредване. Препоръчва се работата от у дома. Забранено е на посетители да бъдат канени повече от 5 души. Носенето на маски на всички места става наложително. Фризьорските салони и някои други обекти в областта на услугите ще работят. 

И Белгия разгласи стягане на ограниченията против ковид, с цел да смекчи удара на третата вълна от пандемията и да може да отвори стопанската система през май. Премиерът Александър Де Кро съобщи, че през март има предстоящ растеж на новите инфекции, само че увеличението им е надалеч побързо от плануваното, изключително на работните места и в учебните заведения. Поради това бяха анулирани проектите да бъдат отворени увеселителни паркове и спортни оборудване от 1-ви април. По-големите възпитаници ще би трябвало да носят наложително маски в образователните заведения, понижава се броят на пасажерите, които могат да пътуват във влаковете. Белгия възнамерява да отговори питейни заведения, заведения за хранене, фитнеси и киносалони на 1-ви май.

Кметът на Рио де Жанейро Едуардо Паеш съобщи, че плажовете на мегаполиса ще бъдат затворени този уикенд, включително за спортни занимания и къпане.  " Ситуацията е доста сериозна и насочвам апел към жителите на Рио: това е моментът да си останете вкъщи ", добави той.  Кметството обяви ограничения през последните седмици, в това число полицейски час от 23:00 до 5:00 часа сутринта и затваряне на питейни заведения и заведения за хранене след 21:00 часа. Едуардо Паеш възнамерява да предприеме " още по-строги " ограничения в понеделник след среща с научния съвет, който направлява решенията на кметската администрация. 

На този фон  Гърция ще облекчи някои ограничавания в границите на битката против пандемията от идната седмица като част от проект за последователно отваряне на стопанската система. Властите оповестиха, че фризьорските и козметичните салони, както и археологическите обекти ще бъдат отворени от 22 март. Нощният полицейски час на територията на цялата страна ще стартира два часа по-късно през уикендите - от 21:00 часа.

Източници: Ройтерс, Франс прес, АНА-МПА, Българска телеграфна агенция, БГНЕС, БНР 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР